Srednja medicinska škola Jezero  

JU SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA

JEZERO
SARAJEVO

DOWN

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma, u srijedu 21.3.2018. godine sekcija „Ja želim pomoći „ sa profesoricama Adnanom Alić i Ajetom Rogo i sekcija „ Fizikalna terapija i zdravlje“ sa profesorima Zijadom Jukićem i Draženom Bašićem kao i učenici II-5 i II-6 razreda pripremili su prigodan tekst s kojim su učenici škole upoznati putem školskog razglasa. Učenici - članovi sekcija pripremili su pano i izložili ga u školskom holu, a u znak solidarnosti sa svojim vršnajcima s Down sindromom nosili su različite čarape što predstavlja i osnovni simbol obilježavanja ovog dana u čitavom svijetu.

 

Ujedinjeni narodi (UN) su 10. novembra 2011. godine prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day). Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o važnosti podrške oboljelim osobama. Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa sa sindromom Down. Ovaj sindrom može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Nastaje u trenutku začeća. Sindrom Down prvi put je opisao engleski naučnik John Langdon Down 1866. na svom djetetu, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok ovog poremećaja.

Dijete sa Down sindromom zaslužuje ljubav kao i bilo koje drugo. Dugogodišnja praksa bila je da se ta djeca šalju u posebne škole. Međutim, proteklih godina akcenat je na inkluzivnom pristupu u obrazovanju, što podržava i naša škola.

Osobe s Down sindoromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele. Komuniciraju sa svojom okolinom vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna porodica, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Divni su i neiskvareni. Istinska 'djeca ljubavi' .

Simbol obilježavanja ovog dana su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška u borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrisali u društvo. Zato obucimo danas šarene čarape kako bi simbolizovali različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja. Omogućimo im da se osjećaju ravnopravno i prihvaćeno, jer jedino tako možemo funkcionisati kao društvo.

Kada vas upitaju: Zašto nosiš šarene (različite) čarape? Progovorit će te o problemima osoba s Downom i pokazati podršku.

Termini realizacije pismenih zadaća, testova i kontrolnih radova 2018/2019.


skola-ba

                                                                                                    

PPZ logo

                                                                                                                                                                                          UNSA


                                                                                                                                          mon.ks.gov.ba

                                                                                                                                                                novo-logo-dhpx.image.68.0 

                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                      

Kontakt

Adresa:

JU Srednja medicinska škola JEZERO
Patriotske lige 67a
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

E-mail: ssmstsa@bih.net.ba
Telefon: +387 33 44 39 87
Fax: +387 33 22 56 25
Web: www.smsjezero.edu.ba

lokacija