Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

info@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87
Medicinske sestre i tehničari širom svijeta 12. maj obilježavaju kao Međunarodni dan sestrinstva u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije.
 
Florence Nightingale rođena je 12. maja 1820. godine, i ove godine se navršava 200 godina od njenog rođenja.
 
“Dama sa svjetiljkom“ postala je utemeljiteljica modernog sestrinstva i prva žena koja je dobila orden zasluga. Tokom Krimskog rata, Florence Nightingale je organizirala prvu ekipu za njegu ranjenika i bolesnika koje su odlazile u vojne bolnice u Tursku.

Njen neumorni rad na odjelima, posebno tokom noći, po čemu je i dobila nadimak “Dama sa svjetiljkom” i pomoglo joj da započne formalizaciju sestrinskog obrazovanja.

Nastavila je 1860. godine sa prvom naučno utemeljenom sestrinskom školom – Nightingale School of Nursing u bolnici St. Thomas u Londonu. Svojim je savjetima, nastavila predlagati važne reforme u odgoju sestara i bolničkoj službi, pomažući pri osnivanju niza socijalno-medicinskih ustanova. Nightingale i dalje inspirira medicinske sestre diljem svijeta svojim nasljeđem, posvećenosti i inovativnosti.

Dok se Međunarodni dan Sestrinstva obilježava 12. maja svake godine povodom njenog rođendana, proslava 2020. godine odvijat će se tokom cijele godine promovišući hrabri rad medicinskih sestara –tehničara.

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, humanost i predanost pozivu. Sestre moraju uvijek da slušaju pacijente i ono što oni govore. To može biti od suštinskog značaja bez obzira kako djelovalo nebitno sestri u određenom momentu.
 
Sestrinstvo je po svojoj prirodi zasnovano na saradnji. Sestre i drugo medicinsko osoblje moraju efikasno da komuniciraju u cilju pružanja adekvatnog tretmana i medicinske potpore. Efikasna sposobnost komunikacije u sestrinstvu stvara visok nivo zadovoljstva korisnika i sprečava nastanak greški. One moraju pažljivo da slušaju i prijavljuju informacije ispravno i tačno.

Medicinska sestra danas, osim posjedovanja stručnog znanja i vještina mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dvojbama.
 
Treba biti sposobna razumjeti pacijentove osjećaje i ponašanja u određenoj situaciji, biti spremna prihvatiti odgovornost, raditi samostalno i timski. Sestra je dužna da trajno unapređuje svoje znanje i prihvata nova saznanja u medicinskoj zaštiti i njezi na svom području rada.
 
Plemeniti posao medicinskih sestara – tehničara pokazao se posebno posljednji mjeseci u zaštiti zdravlja oboljelih od virusa.

Svim medicinskim sestrama-tehničarima upućujemo iskrene želje za dobro zdravlje, uspješnu privatnu i profesionalnu orijentaciju, sa željom da nastavite sa dobrim rezultatima u poslu!