Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

info@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87

U nedjelju 10. februara na stadionu Asim Ferhatović Hase je održana svečana ceremonija otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će se do 15. februara održavati u Sarajevu. Nakon 35 godina od čuvenih Zimskih olimpijskih igara iz 1984. god., naš je grad ponovo središte zimskog sporta u Evropi.

Bajku povodom ceremonije otvaranja EYOF-a, koja nosi slogan "We create together" (Stvaramo zajedno), upotpunili su i učenici III i IV razreda naše Škole.
Zadovoljstvo učestvovanjem u čaroliji večeri otvaranja je neopisivo, a ovo je samo dio impresija:
„Veoma sam ponosna što sam bila dio ove ceremonije, a prije svega što sam učenik ove škole i što imam priliku biti sa ovako divnim ljudima. Zaista, nismo ni svjesni koliko će nam nedostajati srednja škola. Jedno veliko hvala Vama profesorice, što ste izdvojili svoje vrijeme i družili se s nama. Nije uvijek lahko bilo dolaziti na probe, sustizati školske obaveze, ali ovo je nešto sto definitivno nećemo zaboraviti nikada. Bili smo kao jedno, disali smo kao jedno, upoznali se bolje, družili više. Učestvovanje na EYOF-u ne samo da će ostati u sjećanju po veličanstvenoj noći i predivnom osjećaju, po probama, klasovim sendvićima koje baš i nismo voljeli, uniformi na koju smo se mnogo žalili, nego će ostati zapamćen po jedinstvu i po prijateljstvu. Pamtiti ćemo ovo jer smo dušom i srcem osjetili da bez obzira na različitosti, mi možemo biti jedno".

Naši učenici učesnici manifestacije EYOF 2019 Sarajevo, posebnu zahvalnost iskazali su direktorici škole Jasminki Kulić, pomoćnici direktorice Senadi Osmanović, profesorici Tjelesnog i zdravstvenog odgoja Mirsadi Hadžić, koje su počastili ukusnim i specijalno dekorisanim mafinima.

mafini

Naši učenici sa profesoricom Mirsadom Hadžić na pripremama za ceremoniju otvaranja EYOF-a.

 

 

U brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao "Nacionalni dan bez cigarete", tokom kojeg se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju "pasivnim pušačima".

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije - WHO pokazuje da gotovo pet i po miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duhanom.
Pušenje duhana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti, jer povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.
Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača također može izazvati mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.
Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtijeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100 posto bez duhanskog dima može zaštititi ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.
Povodom obilježavanja Dana bez duhanskog dima, Inicijativa Klima Bez Dima organizirala je kreativnu interaktivnu video-prezentaciju "Život u dimu- spasi me", u Sarajevo City centru, čiji je cilj podizanje svijesti i pružanje podrške za osiguranje ambijenta bez duhanskog dima.
Učenici IV2 razreda u pratnji profesorica Žiga Elvedine, Čelebić-Tucović Amele i Pljakić Amine, a na poziv Zavoda za javno zdravstvo FBiH, svojim prisustvom su dali podršku ovom značajnom danu.
Zahvaljujemo se Zavodu za javno zdravstvo FBiH, posebno prof. dr Aidi Ramić-Čatak na pozivu naših učenika i profesora u obilježavanju Dana bez duhanskog dima.