Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

info@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87

Ove godine 10. decembra se obilježava 71. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima, historijskog dokumenta koji je odigrao značajnu ulogu u podizanju nivoa zaštite ljudskih prava. Prilikom potpisivanja Deklaracije, 10.12.1948. godine, po prvi put u historiji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika“. Opća deklaracija o ljudskim pravima naglašava da se „sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću, pa jedno prema drugome trebaju postupati u duhu bratstva“. Pod ljudskim pravima se podrazumijevaju građanska, politička, ekonomska, kulturna i socijalna prava.

Kao i svake godine, učenici i nastavnici naše Škole su proveli niz aktivnosti povodom obilježavanja Dana ljudskih prava.

Učenici četvrtih razreda i članovi sekcije CIVITAS, sa voditeljicom sekcije i profesoricom Građanskog obrazovanja/Demokratije i ljudskih prava Amelom Tiro, pripremili su tri filma, koja su prikazana učenicima Škole. Filmovi su obrađivali temu „Zahvalnost“ obrađujući slijedeća pitanja: Koliko i zašto je važna zahvalnost? Na čemu treba sve biti zahvalan? Kako praktikovati zahvalnost?

Članovi sekcije Liga trezvenosti, sa voditeljicom sekcije Indirom Mujezin, pripremili su poster kojim su prikazali najvažnije činjenice vezane za ovu Deklaraciju, te obim kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, prema posljednjim dostupnim izvještajima. Također, pripremljen je mini kviz o poznavanju ljudskih prava, u kojem je učestvovao veliki broj zainteresiranih učenika. Od svih tačnih odgovora, izvučeni su i dobitnici nagrada. Prigodne knjige za dobitnike obezbijedila je Škola, brošure i rokovnici su donacija Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, a slatke poklone su obezbijedili članovi sekcije.

Da bismo poštovali ljudska prava, moramo učiti o njima, razumjeti ih i koristiti. Zato učimo o ljudskim pravima, kako ne bismo kršili prava drugih i kako bismo mogli aktivno učestvovati u demokratskom društvu i zemlji.