Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


bibliotekaa

Biblioteka nudi osnovne usluge, odnosno stalni pristup prostorijama i literaturi, savjetovanje, posudbu, bibliografsko savjetovanje, pomoć u pretraživanju interneta s radnim stanicama, aktivnosti promocije čitanja kao sredstva za razvoj i usvajanje znanja i kulturne aktivnosti neophodnih za obrazovanje i opći napredak; cilj joj je osigurati dostupnost i vjerodostojnost stalno ažuriranih bibliografskih izvora potrebnih za nastavne, ali i istraživačke aktivnosti škole. Prioritetni zadatak  školske biblioteke je imati funkciju „srca“ škole i njenih obrazovnih usmjerenja jer ih školska biblioteka predstavlja, dokumentira, prerađuje, čini dostupnima.

Biblioteka škole posjeduje bogat fond od gotovo 6500 bibliotečkih jedinica različitog karaktera i sadržaja. Fond, najvećim dijelom čine naslovi bosanskohercegovačke i svjetske književnosti iz obavezne lektirne građe, djela klasične i moderne književnosti iz neobaveznog fonda, niz naslova na engleskom jeziku, fond historijske i vjerske građe, sociologije, pedagogije, psihologije, različite leksikone, priručnike i više vrsta rječnika. Poseban bibliografski fokus stavljen je na nabavku i raspolaganje stručnom literaturom iz opće medicine odnosno medicinskih grana: akušerstva, ginekologije, pedijatrije, fizikalne i rehabilitacijske medicine i gerijatrije koji se podudaraju s obrazovnim profilima naše škole.

U prostorijama biblioteke nalaze se i dvije čitaonice koje su na raspolaganju učenicima i uposlenicima naše škole za čitanje, učenje, korištenje stručne literature koja nije predviđena za pozajmicu. Nadalje, prostorije biblioteke i čitaonice služe za pripremu školskih priredbi, kao i izradu grupnih zadataka učenika: plakata, panoa, seminarskih i maturskih radova i drugih vannastavnih aktivnosti, za obradu lektire, pisanje literarnih radova i tematske diskusije.

U biblioteci djeluje i bibliotekarska sekcija koja se održava jednom sedmično.