Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

info@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87

priredbaU okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, učenici naše škole posjetili su Historijski i Zemaljski muzej BiH (21. novembra).
Istim povodom, 22.novembra, u našoj školi, upriličena je Svečana akademija povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Prisjetili smo se postavljanja temelja bosanskohercegovačke državnosti kroz kratak historijat, prigodnu dramu i recitale, mitove, hor i folklor.

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na zasjedsanju ZAVNOBIHa izražena je odličnost naroda BiH da njihova zemlja koja nije "ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska" bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata..
Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika iz reda svih bosanskohercegovačkih naroda.

Podsjećanje na odluke ZAVNOBIH-a više je od pukog podsjećanja na jedan historijski događaj. To je podsjećanje na sve nade i sve ideale. To je priča o sveukupnoj povijesti ove zemlje, o njenim drevnim kraljevima, gracioznim i hrabrim kraljicama, poznatim i nepoznatim herojima...

posjeta muzeju

-To je priča o istinama i zabludama, o dobru i zlu, o fašizmu i antifašizmu. To je priča o zemlji koja, "da prostiš", nije nastala 1995.godine kao rezulata rata i razaranja i volje i interesa velikih sila, nego o zemlji koja je prije 76 godina stekla sve atribute državnosti čiji korijeni dosežu daleko u prošlost.
Pjesmom, igrom, recitalima, mitovima i dramskim performansom putovali smo kroz gradove naše lijepe domovine.

Ima i drugih lijepih zemalja u kojima se možda bolje živi, ali mi u srcu nosimo Bosnu i Hercegovinu, pjesmom opjevanu i darovitim ljudima obdarenu.Svaki kamen domovine svoje volimo i sretni smo što po njenom tlu hodamo. U njoj su nam oči otvorene i svijetle, rukama svojim grlimo je, a bojama srca svoga bojimo je! Ovdje smo postali, ovdje ćemo nestati. Ovdje smo ugledali i nebeski beskraj i pučinu na kojoj nam se oči odmaraju, i ovo ne bismo zamijenili ni za jedan kraj na svijetu. Ljepših možda ima, dražih nigdje!Bosna nam je amanet, a amanet je nešto što se čuva bolje i od samog sebe. To je srce i duša svih nas.
„ Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo
Ovdje se ne živi samo da bi se umiralo,
Ovdje se i umire da bi se živjelo!"

U Svečanoj akademiji učestvovalo je 40 učenika svih razreda, scenarij napisale učenice: Amra Đuderija II3 I Alma Kasapović II1, a program pripremili profesori voditelji sekcija: Lamija Eminagoć, Edina Filipović, Samra Memić-Zahiragić, Senada Osmanović, Amela Tiro.
Organizator projekta je direktorica Škole Jasminka dr. Kulić.