Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

info@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87

4dm

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

„Porodica i dijabetes" moto je pod kojim se ove godine obilježava Svjetski dan dijabetes mellitusa. Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i učešće cijele porodice koja ima značajnu ulogu u postizanju boljih rezultata u liječenju. Svi članovi porodice trebaju se educirati i dati svoj doprinos, da bi osoba sa dijabetesom što lakše prihvatila svoju bolest, redovno uzimala terapiju, konzumirala pravilnu prehranu i prakticirala fizičku aktivnost.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije danas u svijetu ima više od 425 milijuna ljudi oboljelih od šećerne bolesti. Većina oboljelih, boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika.

Rana dijagnoza i liječenje su ključni za sprječavanje komplikacija dijabetesa i postizanje što boljih rezultata u liječenju i što kasnijoj pojavi komplikacija.

Sve su to pravi razlozi da učenici IV1 i IV2 razreda u pratnji profesora Hazbije Babačića i profesora praktične nastave Amele Čelebić – Tucović, Elise Vreto i Amele Idrizbegović, obilježe Dan dijabetesa i pridruže se kampanji "Mijenjajmo dijabetes", na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović i Trgu djece Sarajeva, učestvuju u provjeri vitalnih parametara zdravlja.

Cilj kampanje je, u saradnji i uz finansijsku pomoć Novo Nordisk Pharma d.o.o. podići svijest o značaju njegovanja zdravih stilova života kao najbolje prevencije bolesti, te benefitima ranog otkrivanja bolesti i utjecaju koji dijabetes ima na porodicu. Učenici su zainteresiranim građanima provjerili nivo šećera u krvi, vrijednosti krvnog pritiska, pulsa, SPO2, vršili određivanje BMI. Pored navedenog dijelili su promotivni materijal i jabuke. U organizaciji Novo Nordisk Pharma d.o.o. upriličeno je i prikazivanje filma „Sigurno u dugi" te niz edukativnih i sportskih aktivnosti.

1dm

2dm

3dm