Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

ssmstsa@bih.net.ba
tel: +387 33 44 39 87

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma – puzzle označavaju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacija, autizam je vrlo složeni poremećaj. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Vodeća svjetska organizacija, koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom je Autism Speaks koja svake godine skreće pažnju svjetske javnosti kampanjom Light it up blue, time što se prepoznatljivi objekti, ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom bojom, nosi se plava odjeća, šalovi i sl.

I vi se možete uključiti u ovu kampanju tako što ćete danas nositi nešto plavo, osvijetliti svoje domove ili sobe plavom bojom, postaviti plavi balon na vaš prozor ili na svoje profile na društvenim mrežama postaviti ilustracije u plavoj boji.