Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

ssmstsa@bih.net.ba
tel: +387 33 44 39 87
Prvi decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanju solidarnosti prema oboljelima, djelovanju na smanjenje stigme i diskriminacije, kao i na skretanje pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

AIDS je kratica od engleskog naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome što u prijevodu znači sindrom stečene imunodeficijencije. AIDS je smrtonosna, neizlječiva, spolno prenosiva bolest. Ova je bolest krajnji i najteži stadij HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunološkog sistema. Osoba koja je inficirana HIV-om ne mora ujedno imati i AIDS.

Ko najčešće oboljeva od ove bolesti?

Visokorizične skupine su:
1. homoseksualni i biseksualni muškarci
2. intravenski narkomani koji među sobom dijele igle
3. spolni partneri zaraženih osoba
4. novorođenčad majki zaraženih HIV-om

 Kako se bolest prenosi?

Virus se prenosi nezaštićenim vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom, te s majke na dijete tokom trudnoće, poroda i dojenjem. Prenosi se zaraženom krvlju kao i krvnim komponentama.

 Kako se bolest ne prenosi?

Bolest se ne prenosi poljupcem, grljenjem, dodirom, kihanjem, kašljanjem, korištenjem istog pribora za jelo ili toaleta. Ne postoje zabilježeni slučajevi prenošenja zaraze pljuvačkom, znojem ili suzama.
 
Stigma i diskriminacija vezane uz HIV/AIDS su najveće smetnje prevenciji širenja virusa, osiguranja odgovarajuće njege, podrške i liječenja.
Nastaju kao posljedice nerazumijevanja i neznanja o bolesti.
 
Epidemiologija HIV infekcije i AIDS-a u Federaciji BiH
 
Prema podacima ZZJZ-FBiH do 01.12.2020. godine, u Federaciji BiH je registrirano 249 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 105 razvilo AIDS, a u istom razdoblju 52 oboljele osobe su umrle. U 2020. godini, u Federaciji BiH je 12 novodijagnosticiranih, od čega su 4 oboljela razvila AIDS . 86,7% registriranih osoba sa HIV infekcijom su muškog, a 13,2% ženskog spola. Najveći broj registriranih infekciju su dobili u dobi od 20-29 godina (32,2%), zatim u dobi 30-39 godina (31,5%) i u dobnoj skupini 40-49 godina (23,2%).

Prosječna dob oboljelih je 35,4 godina (raspon od 4-6,8 g). Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva dominantan način zaražavanja HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos i to homoseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima– MSM) 52,4% i heteroseksualni s 40,8%. U posljednih nekoliko godina zabilježen je porast infekcije HIV-om među MSM populacijom, s najvećim zabilježenim brojem slučajeva u 2019. godini (19 slučajeva). Za 6,3% slučajeva način zaraze HIV-om je bio injekcionim korištenjem droga (nesterilan pribor).