Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

ssmstsa@bih.net.ba
tel: +387 33 44 39 87


Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije inicirala je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, od kada se redovno obilježava 17. maja s ciljem podizanja svijesti, informisanja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara, srčanog udara, drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana hipertenzije bazirana je na osvješćivanje o problemu hipertenzije širom svijeta, te na ispravne metode mjerenja krvnog pritiska.

Ovogodišnji slogan je “Mjeri svoj krvni pritisak, kontroliši ga i živi duže”.

Povećanje svijesti o hipertenziji i pravovremena kontrola još više su dobili na važnosti u vrijeme pandemije koronavirusa jer dobra kontrola hipertenzije smanjuje rizik od loših ishoda i smrtnosti od COVID-19.

Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je tiha i podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa.

Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni pritisak.

Hipertenziju je potrebno liječiti, uglavnom lijekovima koji smanjuju krvni pritisak, kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih ishoda.

Vrijednosti krvnog pritiska treba snižavati ispod 140/90 mmHg.

Gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni pritisak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni pritisak ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe medikamentima, niti mijenjaju štetne životne navike.

To znači da 75% populacije s povišenim krvnim pritiskom ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.

Članovi sekcije E-medica su u holu škole mjerili krvni pritisak u cilju ranog otkrivanja hipertenzije.

Učenici III3 razreda (Ena Selimović, Ida Hubijar, Hatiđa Zubaca) zajedno sa dr. Džemilom Musić pripremili su video prezentaciju i pano.

Saznajte vaše brojke!!!

 

1

2

3

4

Slika1