Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

ssmstsa@bih.net.ba
tel: +387 33 44 39 87


"Ostajte ovdje"

panoi DD

Učenici JU Srednja medicinska škola – Jezero Sarajevo su nizom aktiivnosti obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Hol Škole je ukrašen likovnim i literarnim radovima naših učenika svih razreda pod mentorstvom voditelja sekcija i razrednika. Članovi historijske sekcije, sa profesoricom historije Živanom Ilić, su pripremili historijski čas kojim je održan putem razglasa škole.

Učenici članovi recitatorske, literarne, dramske, bibliotečke sekcije i sekcije Civitas sa prfesoricama Edinom Filipović, Samrom Memić-Zahiragić, Amrom Olovčić i Amelom Tiro priredili su, povodom Dana državnosti, svečanu akademiju, multimedijalni performans pod nazivom „Ostajte ovdje“.

Virtuelnom   šetnjom kroz historiju Bosne i Hercegovine prikazan je kontinuitet suživota raznolikosti u našoj domovini koji je svoju višestoljetnu stvarnost potvrđen u temeljima savremene Bosne i Hercegovine – u Proglasu sa zasijedanja ZAVNOBIH-a.

Scenskim nastupima kroz igru i pjesmu, recital i dramu prikazano je ono što je uvijek Bosna i Hercegovina bila – neraskidivo zajedništvo svih njenih građana..

DD BIH

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 193 vijećnika iz reda svih bosanskohercegovačkih naroda. Današnje podsjećanje na odluke ZAVNOBIH-a više je od pukog podsjećanja na jedan historijski događaj. To je podsjećanje na sve nade i sve ideale. …

To je priča o dobru i zlu, o fašizmu i antifašizmu. To je priča o zemlji koja je prije 79 godina stekla sve atribute državnosti čiji korijeni dosežu daleko u prošlost.

Ovo je zemlja koja je kroz cijelu svoju historiju imala svoje heroje i junake...od srednjovjekovnih kraljeva i banova, Husein kapetana Gradašćevića, vijećnika ZAVNOBiH-a i svih antifašista drugog svjetskog rata....do heroja koji su tokom agresije od 1992. do 1995 .godine pokazali cijelom svijetu kako se brani i voli domovina....kako se brane tekovine ZAVNOBIH-a i državnosti...i to nikada ne smijemo zaboraviti....

Na građanima BiH, a naročito mladima je da se poštuju Ustavne odredbe naše zemlje i time pokaže naša opredjeljenost za modernu evropsku državu prema kojoj ide BiH. Kroz izgradnju ličnog i porodičnog života treba da doprinosimo izgradnji cjelokupnog društva.

S uvjerenjem da će se ostvariti onakva budućnost Bosne i Hercegovine kakvu zaslužuje njena mladost sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine sa željom da svake naredne godine postižemo što bolje rezultate..