Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. novembra do 15. decembra svake godine.  Cilj aktivnosti je osvijestiti učenike na problem zloupotrebe svih oblika sredstava ovisnosti te ih potaknuti na aktivnu borbu protiv ovisnosti.

Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bolest ovisnosti se definira kao “ duševno i tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva ovisnosti, a karakterizira ga promjena ponašanja i prisila za povremenim ili redovitim uzimanjem sredstava ovisnosti, bilo zbog njegovih poželjnih učinaka, bilo da se izbjegnu reakcije koje se javljaju ako se prekine uzimanje sredstva. 

Bolesti ovisnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine su: pušenje, alkohol, droge. Također postoje i druge bolesti ovisnosti, a to su: kockanje, internet i klađenje.

Članovi sekcije E-medica zajedno sa profesoricom Elisom Vreto svoj doprinos su dali izradom prigodne prezentacije i edukativnih poruka koje upozoravaju o posljedicama zloupotrebe droga, pretjerane konzumacije alkohola i cigareta, te opasnostima igara na sreću.

“Ovisnost nije stil, promijeni sebe i budi in”

“Nemoj biti ovisan, već budi zajednici koristan”

“Droga nije spas, ona je propast”