Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


Rak grlića materice ili cervikalni karcinom nastaje u stanicama koje oblažu donji dio, grlić ili vrat maternice-cervix uteri. Gotovo svi slučajevi raka grlića ili vrata materice uzrokovani su HPV infekcijom (infekcija humanim papilloma virusom).

Postoji preko 200 vrsta HPV-a, neki tipovi HPV-a, poznati kao visokorizični, prenose se spolnim putem i mogu uzrokovati rak grlića materice i druge vrste raka.

HPV infekcija najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Otprilike 8 od 10 muškaraca i žena nekada u životu bit će zaraženo jednim ili više spolno prenosivih tipova HPV-a. Najveće stope HPV infekcije javljaju se kod spolno aktivnih muškaraca i žena do 25. godine.

Rizik od raka grlića materice može se smanjiti pravovremenom vakcinacijom protiv HPV-a i pregledom grlića materice.

U maju 2018. godine, WHO je objavio globalni poziv na akciju za eliminaciju raka grlića materice, a u august 2020. usvojena je Globalna strategija za njegovu eliminaciju. To su: vakcinacija, skrining i liječenje.

Ovogodišnje poruke mjeseca borbe protiv raka grlića materice su:
- Informišite se - saznajte činjenice o raku vrata materice i humanom papiloma virusu (HPV) koji ga uzrokuje, pomozite i u obrazovanju drugih žena.

- Pregledajte se - skrining raka vrata materice obično počinje u dobi od 30 godina i povremeno se ponavlja.
- Vakcinišite se - vakcina protiv HPV-a daje se u 2 doze koje treba započeti kada djevojčica ima između 9 i 14 godina.

Ovo je savršena prilika da se podigne svijest o raku grlića materice i HPV vakcinaciji.

U 2022. godini započeta je vakcinacija HPV vakcinom na području Kantona Sarajevo. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je odluku o proširenju dobnih skupina za one koji mogu primiti ovu vakcinu u Kantonu Sarajevo za sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u budžetu za 2023. godinu planira nabavku većeg broja ovih vakcina, što će omogućiti da one budu na raspolaganju i djevojčicama i dječacima svih dobnih skupina.

Nadamo se da smo ovim tekstom probudili svijest kod učenika, budućih zdravstvenih radnika, i da će svojim angažmanom dati doprinos u suzbijanju ove bolesti.

U utorak 7.2.2023. godine članovi sekcije E-medica sa profesoricom Elisom Vretom su u holu škole obilježili mjesec borbe protiv raka grlića materice prigodnom video projekcijom, edukativnim porukama i vrpcama.

 rak grlića materice 2023