Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je u školu došao u ružičastoj majici kao znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu. Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku.

U Bosni i Hercegovini se ovaj datum obilježava od prošle godine. Prema statističkim podacima oko 43% djece u osnovnim školama a 29% u srednjim školama iskusi neku vrstu vršnjačkog nasilja. Svjedoci smo sve češće pojave nasilja među mladim. Nasilje je svaki oblik jedanput učinjenog ili ponovljenog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posljedicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti.
 
Neki oblici nasilja su očigledni, a neke nije tako lako uočiti. Nasilje je svaki oblik ponašanja koje ima za cilj namjerno povrjeđivanje i/ili nanošenje bola, kako fizičkog tako i psihičkog. Pored fizičkog nasilja i seksualnog zlostavljanja koji su uočljiviji oblici nasilja, izraženi su i drugi oblici nasilja kao što su ogovaranje, ucjenjivanje, materijalno iskorišćavanje, davanje pogrdnih nadimaka, vrijeđanje ismijavanje,omalovažavanje, kada se neko okrivljuje za nešto što nije uradio ili mu se prijeti.
 
Djeca koja se verbalno vrijeđaju ili zlostavljaju na bilo koji način povlače se u sebe, nemaju dovoljno otvoren i iskren odnos sa roditeljima a ako se nema povjerenje u roditelje, odrasle ili u nekoga od odraslih iz škole, onda se to odražava na njihovo mentalno stanje, raspoloženje i koncentraciju.
 
Pokušavajući da izađu na kraj sa pojedinicima ili grupom djece gube snagu, troše energiju na dokazivanje, sukobljavanje i uzvraćanje, i popuštaju u školi i u učenju. Niko ne smije činiti nasilje. Niko ne smije trpiti nasilje. Prijavite slučajeve nasilja ako ste žrtva ili ako znate da je neko žrtva nasilja.
 
Usprotivimo se bilo kakvom obliku nasilja. Ako spriječimno da se nasilje ne desi kao da smo spasili cijeli svijet. Svi imamo odgovornost da zajednički doprinesemo borbi protiv nasilja.Podignimo svijest o problemu nasilja među djecom i mladima, jer ako se ne prevenira ovaj problem, moguće su teške posljedice u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.
 
Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u našoj školi obilježili su učenici I2 razreda sa pomoćnikom direktora Jasminkom dr Kulić i razrednicom Amrom Hadžimusić. Tim povodom pripremili su tekst koji je pročitan preko razglasa, pano i ružičaste majice sa porukama u borbi protiv vršnjačkog nasilja.
 

Učenice naše škole i članice sekcije Civitas Hasanović Adna, Gagula Lamija i Jandrić Kristina zajedno sa profesoricom Svraka Emina posjetile su JU Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo gdje su kroz različite aktivnosti i radionice učenici/ce aktivno učestvovali, timski razvijali i širili svijest o vršnjačkom nasilju i borbi protiv istog.

Svi učenici/ce i uposlenici/ce škole izašli su u školski park sa balonima, plakatima i porukama te na simboličan način obilježili dan, uz poruku “STOP VRŠNJAČKOM NASILJU”.

Iznimno zadovoljstvo nam je da smo taj dan obilježili i sa direktnim susretima i razgovorom sa lokalnom zajednicom – sa našim građanima uz poruku i simboličan poklon. Poklon se sastojao od čokoladice i naljepnice u obliku ružičaste majice sa natpisom “STOP NASILJU”.

#BUDI PRIJATELJ, a NE NASILNIK.

#KROZ ŽIVOT BEZ NASILJA!

Ružičaste majice sekcija Civitas