Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


Povodom obilježavanja 12. maja - Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara, a u organizaciji Fondacije Fami, učenici IV2 razreda naše škole u pratnji profesora praktične nastave, su prisustvovali stručnom skupu, koji je organizovan u hotelu Hills.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Naše medicinske sestre-tehničari. Naša budućnost”, čime se ističe neophodnost djelovanja kako bi se sestrinstvo suočilo s globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšalo zdravlje za sve. 

Ne postoji zdravstveni sistem koji je moguće organizovati na kredibilan način bez jakih edukovanih, kompetentnih i kredibilnih medicinskih sestara. One čine više od 50% zaposlenih u zdravstvenom sistemu. Skupu su prisustvovali pomoćnik federalnog ministarstva prim. dr. Goran Čerkez, savjetnica federalnog ministarstva Draga Galić, Menadžer Projekta jačanje sestrinstva u BiH Eldin Fišeković  i mnogi drugi.

sestrinstvo 1

sestrinstvo 2

12. maj se u cijelom svijetu slavi kao Dan medicinskih sestara i tehničara. Tog je datuma rođena začetnica modernog sestrinstva – Florence Nightingale, koja je svoj život posvetila zdravstvenom osvješćivanju, posebno važnosti higijene u zdravstvu, a osnovala je i školu za medicinske sestre.

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, humanost i predanost pozivu. Sestre moraju uvijek da slušaju pacijente i ono što oni govore. To može biti od suštinskog značaja bez obzira kako djelovalo nebitno sestri u određenom momentu.

Sestrinstvo je po svojoj prirodi zasnovano na saradnji. Sestre i drugo medicinsko osoblje moraju efikasno da komuniciraju u cilju pružanja adekvatnog tretmana i medicinske potpore. Efikasna sposobnost komunikacije u sestrinstvu stvara visok nivo zadovoljstva korisnika i sprečava nastanak greški. One moraju pažljivo da slušaju i prijavljuju informacije ispravno i tačno.

Pored ljudskosti i stručnosti u pružanju medicinske pomoći, one su i edukatori u zdravstvu, učiteljice raznih medicinskih vještina i stručnog osposobljavanja. Zdravstveno prosvjećivanje i edukacija mlađih kadrova, naročito osvrt na moralno-etičke kodekse, su osnov rada medicinske sestre edukatora.

Ulaganjem u sestrinstvo i poštovanjem prava medicinskih sestara/tehničara, njihovim uključivanjem u donošenje odluka važnih za zdravstvo možemo stvoriti jaču i zadovoljniju radnu snagu koja je spremna odgovoriti na sve izazove i rastuće potrebe stanovništva.

Međunarodni dan sestrinstva u našoj školi obilježila sekcija Unapređenje zdravlja i zdravstveno obrazovanje prigodnom video prezentacijom  i panoom koji su se mogli vidjeti u holu škole.

Svim medicinskim sestrama i zdravstvenim tehničarima upućujemo iskrene čestitke i želje za dobro zdravlje, uspješnu privatnu i profesionalnu orijentaciju, sa željom da nastavite sa dobrim rezultatima u poslu!

IMG e1170cd3d0b10b2187120522c48442ce V

Dan sest. 2

Dan ses.1