Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


,,Život je knjiga, a oni koji ne putuju pročitaju samo jednu stranicu. Nakon ekskurzije takva knjiga moje generacije postala je bogatija za mnoštvo novih priča, prijateljstava i iskustava“ ­­– napisala je jedna učenica u pismenoj zadaći nakon što su njeni prijatelji i ona poslije ovog prekrasnog putovanja ponovno sjeli u školske klupe.

Istina, bilo je to putovanje za pamćenje. Mnogo krasnih destinacija, država i gradova, kulturnih spomenika, historijskih znamenitosti, gastronomskih ponuda i zabavnih sadržaja činilo je ovo putovanje nezaboravnim. Sve ovo ne bi bilo tako dočarano da grupu nisu vodili stručni vodiči koji su interesanto pričali priče o svemu što su vidjeli.

Putovanje je počelo 5.5.2023. godine, u petak, ispred Zemaljskog muzeja. Sretni i nestrpljivi učenici 3. razreda su u pratnji svojih profesora krenuli put Španije. Već sljedećeg jutra bili su u luci Punta Sabioni. Ukrcali su se na brod do Venecije, nekadašnje gospodarice istočnog Mediterana, grada muzeja na otvorenom sa UNESCO liste svjetske kulturne baštine. Pored čarobnog doživljaja suncem okupane Venecije, obišli su Duždevu palaču, Trg sv. Marka, Prokurative, Zvonik Bazilike sv. Marka, Most uzdisaja, crkvu Santa Marija de la Salute, Most Rialto... Nakon obilaska Venecije, u Lido di Jesolu su proveli vijeme odmarajući i uživajući na plaži.

7.5.2023. godine krenuli su put Verone gdje ih je čekala romantična priča jednog grada sa mnogo lijepih znamenitosti kao što je Trg Erbe, Trg Bra, Arena, Danteov spomenik, Julijina kuća... Lokalni festival koji se održavao u Veroni u vrijeme njihove posjete dao je ovom prekrasnom gradu poseban izgled, ali i učinio da monogi od njih požele ponovno obići grad Romea i Julije.

Na putu prema Španiji odlaze do male, čarobne države Monako. U noćnim satima obišli su Kneževu palaču, Katedralu, Okeanografski muzej, Luku, Kasino Monte Karlo, a poseban doživljaj je bilo svjedočenje pripremama najveće utrke Formule 1. na ulicama Monte Karla. Šetali su ulicama, a ljepota, blještavilo, raskoš i bogatstvo ovog malog prostora nikog od učenika ne ostavljaju ravnodušnim.

Nakon noćne vožnje kroz Francusku u Španiju su stigli u jutarnjim satima. Za vrijeme boravka u Španiji učenici i profesori su imali prvi i četvrti dan slobodan, a proveli su ih odmarajući se i uživajući u jednom od najposjećenijih ljetovalištu, Loret de Maru. Drugi dan boravka obilaze Barcelonu. Tokom posjete nadasve živog i dinamičnog grada obišli su Toranj Agbar, Trg katalonske slave, Crkvu Sagrada Familia – najveći i nedovršeni projekt velikog Gaudia, stadion Nou Kamp, Olimpijski stadion, Brdo MonŽuik, te provode slobodno vrijeme u najživljoj gradskoj aveniji La Rambla. Treći dan bio je rezervisan samo za zabavu i odlazak na obalu Katalonije, Costa Daurada gdje se nalazi jedan od najvećih evropskih zabavnih parkova, PortAventura.

Učenici i profesori su uživali u adrenalinskim vožnjama i zabavnim atrakcijama. Teritorija parka je podijeljena u tematske geografske zone koje simboliziraju određenu zemlju pa je bilo moguće otići na putovanje Mediteranom, vrućim Meksikom, tajanstvenom Kinom, egzotičnom Polinezijom i nepredvidivim Divljim zapadom. Poseban doživljaj svima su bile vožnje na toboganima Šambala, Dragon Kan, Fumanču, Tami-tami... Tokom boravka u oret de Maru učenici su u pratnji svojih profesora u noćnim satima uživali u plesu i muzici u diskoteci Tropik gdje se ponekad čuli i muzika bosanskohercegovačkih izvođača, što je tim noćima dalo posebnu čar.

Po povratku kući, tokom obilaska Azurne obale, prošetali su Kanom i napravili nekoliko fotografija pored Festivalske palače, Kasina, Obalnog šetališta La Kroisete te panoramski upoznali uže središte Nice. Nakon noćenja u jednom od hotela u blizini Đenove zaputili su se u središe ovog pomorskog grada – republike iz srednjeg vijeka, te obišli Trg Mateot sa Duždevom palatom, Trg Ferari sa teatrom Karlo Felise, Staru luku te rodnu kuću Kristofera Kolumba.

U Sarajevo su stigli 14.5.2023. godine u ranim jutarnjim satima.

Ovo putovanje je zasigurno svima ostavilo bezbroj uspomena koje će pamtiti i prepričavati. Posebnost cijele ekskurzije je činjenica da su se učenici povezali, stekli nova prijateljstva i učvrstili stara, družili se, učili toleranciji, razmijevanju i prihvatanju različitosti.

Jedan od utisaka na kraju putovanja bio je: ,,Ekskurzija me naučila da putovanja mijenjaju čovjeka. “

ekskurzija 2023png