Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


„Da je čovječanstvo odvajkada bilo razumno, historija ne bi bila dugačka hronika gluposti i zločina."

Artur Šopenhauer

 

Učenici prvog razreda naše škole su u pratnji razrednika u periodu od 04. do 07. juna relizirali aktivnosti iz projekta Studijska posjeta „Od rata do mira“.

Studijska je posjeta imala za cilj učenje o kulturno-historijskom i prirodnom nasljeđu Bosne i Hercegovine, te razvijanje i njegovanje kulture sjećanja i kolektivne memorije kod učeničke populacije na period agresije na Bosnu i Hercegovinu, odnosno njeno učešće u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata, kao i na značajne historijske ličnosti iz ovih perioda. Pored toga, cilj je očuvanje raznolikosti i pluralizma BiH, poticanje dijaloga, te objektivno upoznavanje s historijskim činjenicama s namjerom izgradnje trajnog mira i suživota na ovim prostorima.

Iz posjeta franjevačkom samostanu u Fojnici, spomen obilježju žrtvama u Ahmićima, biseru historijskog nasljeđa Ostrožcu, Velikoj Kladuši, Bihaću i Travniku, herojskom Bužimu, stratištu iz Drugog svjetskog rata Garavice pored Bihaća, biserima sa Une, mezarju u Kamičanima kod Prijedora naučili smo da Bosna samo jedna imade - lijepa i prelijepa, a da nas historijske nepravde obavezuju na pamćenje.  

Narod koji zaboravlja svoju historiju osuđen je da mu se ona ponavlja.

SP5SP7