Adresa

Patriotske lige 67a , 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Kontakt

smsjezero@smsjezero.edu.ba
tel: +387 33 44 39 87


SEPTEMBAR
3.septembar - učenici IV razreda otputovali na matursku ekskurziju u Tursku koja je trajala do 10. septembra.
17.septembar - demokratski omladinski pokret za punoljetne učenike IV razreda organizirao apolitičnu edukaciju o pravilima i načinu glasanja i demokratskim principima kao osnovama svakog savremenog društva.
29. septembar - povodom Svjetskog dana srca, grupa učenika Škole učestvovala na simpoziju
„ Stečene bolesti srca" i u akciji mjerenja pritiska, šećera i masnoće u krvi građanima Sarajeva.

OKTOBAR
2. oktobar - vjerski islamski praznik, Kurban bajram, obilježen je putem razglasa prigodnim tekstom.
5. oktobar - obilježen Svjetski dan prosvjetnih radnika.
Učenici IV razreda učestvovali u akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH.
22.oktobar - u Školi je obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. U organizaciji Crvenog križa Općine Centar održano predavanje učenicima prvog razreda gdje im je objašnjeno šta je trgovina ljudima - traffiking i na koji se način sačuvati od postajanja žrtve trgovine ljudima.
22. oktobar - u organizacii kompanije „Jonson&Jonson" održana je edukacija učenica III i IV razreda o reproduktivnom zdravlju i higijeni.
28.oktobar - udruženje „Renesansa" održalo predavanje učenicama III i IV razreda o ranom otkrivanju tumora dojki u okviru mjeseca roze vrpce.
30. oktobar - članovi Biološko - ekološke sekcije bili u posjeti Genetičkom institutu INGEB-u.
31. oktobar - u okviru projekta „Volontiraj-kreditiraj" učenici naše škole učestvovali u socijalnom danu.

NOVEMBAR
6. novembar - predstavnica udruženja Donatorska mreža BiH održala je predavanje i promociju pristupanja mreži doniranja organa za učenike IV razreda.
14. novembar - povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u organizaciji sekcije „Javno zdravstvo" učenici naše škole ispred katedrale učestovali u akciji mjerenja šećera u krvi građanima Sarajeva, a u popodnevnim satima isto su učinili učenicima i profesorima Škole.
19. novembar - članovi sekcije Ja želim pomoći pripremili tekst o prevenciji prehlade i gripe koji je pročitan putem razglasa.
20. novembar - obilježen Međunarodni dan prava djeteta.
24. novembar - povodom Dana državnosti BiH održano predavanje učenicima Škole o 25. novembru i njegovom značaju u historiji Bosne i Hercegovine.
26. novembar - članovi Historijske sekcije, u Muzeju „Alija Izetbegović" prisustvovali historijskom času povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH.

DECEMBAR
1. decembar - obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.
3. decembar - započela školska manifestacija Mjesec sporta u okviru kojeg su se održala odjeljenska takmičenja u odbojci za djevojke i mladiće.
10. decembar - međunarodni dan ljudskih prava obilježili članovi sekcije CIVITAS prigodnim tekstovima, podsjetili su „sva ljudska bića, gdje god se nalazila i ko god bila, imaju prava koja se moraju poštivati u svim okolnostima".
18. decembar - pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti BiH promovirana knjiga „Kardiovaskularne bolesti i trudnoća" kojoj su prisustvovali učenici IV razreda.
24. decembar - obilježen katolički praznik Božić predavanjem „Slovo o Božiću".
27. decembar - svečana podjela novogodišnjih paketića održana u holu Škole sa predstavom „Razmažena princeza" koju su pripremili članovi Dramske i Recitatorske sekcije.

JANUAR
22. januar - u saradnji sa udruženjem „Kardiološki edukativni centar" – KEC održana predavanja na temu Rizikofaktori C.V.O i Angina pektoris.

FEBRUAR
10.februar - obilježen Dan sigurnijeg interneta pod motom „Stvorimo bolji internet zajedno".
10. februar - članovi historijske sekcije prisustvovali tribini u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.
11. februar - u sklopu Sarajevske zime učenici I razreda u Cinema City pogledali dokumentarni film, a učenici IV razreda u Narodnom pozorištu predstavu na „Drini ćuprija".
23. februar - učenici IV razreda učestvovali u akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH.
24. februar - u pozorištu SARTR učenici IV razreda gledali predstavu „MAMA 22".
26. februar - članovi sekcije „Javno zdravstvo" obilježili „Sedmicu pažnje na poremećaj ishrane"; holu Škole učenicima i profesorima mjerili visinu i težinu i izračunavali BMI – indeks tjelesne mase.
27. februar - povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, za učenike i uposlenike Škole, organizirano prigodno predavanje.

MART
4. mart - učenici IV razreda naše škole, u Gradskoj Vijećnici, prisustvovali su simpozijumu na temu „Fetalna medicina od Leonarda da Vinčija do danas" u organizaciji Odbora za kardiovaskularne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH.
6. mart - održano školsko takmičenje iz predmeta Vjeronauka.
13. mart - u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Kantona Sarajevo održane su radionice za učenike IV razreda na temu „ Aktivnosti profesionalne orijentacije i informisanje učenika".
20. mart - obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja i Svjetski dan osoba sa sindromom Down.
23. mart - „Voda i održivi razvoj" su moto obilježavanja Svjetskog dana voda. Članovi biološke sekcije su u holu i U hodnicima škole postavili poruke kako sačuvati vodu i njen značaj u životu i održivom razvoju.
25. Mart - predstavnici Vijeća učenika u Drugoj gimnaziji učestvovali u radionici „Adolescencija danas".
27. mart - učenici I i II razreda gledali predstavu „Ay Carmela" u pozorištu SARTR.
28. mart - dvadeseto takmičenje u pružanju prve pomoći Crvenog križa Općine Centar Sarajevo održano je u Drugoj gimnaziji. Ekipa naše škole zauzela je treće mjesto.
30. mart - održano školsko takmičenje „Projekt-građanin" u okviru predmeta Građansko obrazovanje/demokratija i ljudska prava.

APRIL
5. april - održano takmičenje iz Vjeronauke – sire na kojem je učestvovalo oko 3500 učenika iz regije. Učenice naše škole zauzele 14. i 15. mjesto i osvojile putovanje u Istanbul.
7. april - povodom 7. aprila Dana Škole, održana svečana akademija. Tim povodom obilježen je ujedno i Svjetski dan zdravlja, kao i Dan oslobođenja grada Sarajeva.
8. april - održano Kantonalno takmičenje iz vbjeronauke, učenica naše škole zauzela drugo mjesto.
15. april - održano Regionalno takmičenje iz Vjeronauke u Visokom, učenica naše škole zauzela drugo mjesto.
16.april - na atletskom KUP-u 2015. Općine Centar učenici naše škole zauzeli značajna mjesta.
17. april - u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo održan je turnir gdje su uzeli učešće i učenici naše škole.
18. april - na Općinskom takmičenju „Projekt-Građanin" učenici III1 razreda osvojili treće mjesto.
22. april - Povodom Svjetskog dana planete Zemlje u amfiteatru Škole održana akademija koju su pripremili članovi Biološko-ekološke sekcije.
24. april - ovogodišnji izlet učenika i nastavnika organiziran je na izletištu Veliko polje - Igman.

MAJ
6. maj - održano finale atletskog KUP-a 2015.
7. maj - svečano zatvoreni „Dani sporta Općine Centar". Fudbalska ekipa Škole osvojila drugo mjesto.
8. maj - u Velikom parku ispred spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i Dan sjećanja na ubijenu djecu. Učenici naše škole su uzeli učešće u ovoj manifestaciji i na taj način iskazali poštovanje prema nevinim i najmlađim žrtvama rata.
15. maj - u organizaciji Education USA centra u posjet našoj školi je došla grupa bivših studenata prestižnog američkog Univerziteta Yale.
16. maj - na ovogodišnjim Susretima medicinskih škola Federacije BiH, koji su održani u Srednjoj medicinskoj školi KŠC „Sv. Josip" u Sarajevu, učenici naše škole zauzeli drugo mjesto u kategoriji - literarni rad.
16. maj - matursko veče za učenike IV razreda – generacija 2011/2015. održano je u hotelu „Europa".
18. maj - Vijeće učenika naše škole je prisustvovalo manifestaciji koju je organizirala Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo
20. maj - obilježen Međunarodni dan zdravih gradova.
21. maj - u okviru projekta „Volontiraj – kreditiraj" održan je sajam kreditiranja gdje se naša škola predstavila u tematskoj grupi neformalno obrazovanje i osvojila specijalnu nagradu.
21. maj - u pozorištu SARTR učenici III razreda gledali predstavu „Brašno u venama".
26. maj - obilježena godišnjica odbrane Porodilišta Jezero, prisustvovali članovi Vijeća učenika.
28. maj – u organizaciji kompanije „Jonson&Jonson" održano predavanje učenicama III razreda o reproduktivnom zdravlju i higijeni.
29. maj - u KSC-u Pedijatrijska klinika održana 15. Pedijatrijska ljetna škola kojoj su prisustvovali učenici III razreda u pratnji profesora.
29. maj - učenici III razreda otputovali na matursku ekskurziju u Italiju.